De oude sok van de bankdirecteur

Wie bijna tien jaar een kringloopbedrijf runt, maakt bijzondere dingen mee: mensen doen de mooiste spullen weg, vertelt Peter Verdijk. En er was een vreemd incident met een bankdirecteur.


‘Ik kom van oorsprong uit het welzijnswerk en de kringloop is voor mij vooral een middel om veel banen te creëren: dat vind ik een geweldige truc. Je kunt met kringloop mensen op allerlei manieren aan het werk zetten en op allerlei niveaus vaardigheden leren: van heel simpel tot moeilijk. Het is gevarieerd en zinvol werk, mensen halen er voldoening uit. Dus daarin spreekt kringloop mij heel erg aan. Maar ik ben geen antiekverzamelaar, of tussen-kunst-en-kitsch-baas.

Ik ben wel geïnteresseerd in meubels. Er komen hier wel eens meubels binnen waarvan ik denk: als ik dit thuis had staan, zou ik het nooit wegdoen. Ik zag een dressoir staan uit de twintiger jaren, in de art deco stijl, dat stond hier gewoon achter bij het grof vuil om gesloopt te worden. Dat hebben we gered. Of instrumenten: we krijgen vrij veel piano’s aangeboden, waar vaak hele goede tussen zitten. Die doen mensen weg, want niemand in de familie speelt. Dat verbaast mij wel.
Er gebeuren vreemde dingen in een kringloopbedrijf. Zo had een aantal jaar geleden de directeur van een bank in de buurt stiekem gespaard voor een reis, als verrassing voor zijn vrouw. Hij stopte geld in een blik op zolder. Op een dag had zijn vrouw de zolder opgeruimd en die hele bak met oude blikken naar onze kringloop gebracht. Wij krijgen heel veel blikken binnen, dus die waren direct in de vuilcontainer gegooid. Toen die man ’s avonds thuiskwam zei zij: ‘Ik heb vandaag de zolder opgeruimd.’ Hij rende naar boven, maar zijn blik - met een paar duizend gulden - was verdwenen. Hij belde me ’s avonds laat thuis op. Gelukkig was de container nog niet gewisseld, dus de volgende dag hebben we het blik gevonden. Een bankdirecteur met een oude sok op zolder: dat vond ik wel grappig.’
 

Reacties

Er zijn nog geen reactiesTagcloud

Partners in dit project zijn:

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X