AOW

De discussie over de AOW houdt de gemoederen de laatste tijd behoorlijk bezig. Daarbij gaat het alleen over de leeftijd waarop iemand AOW mag krijgen. Dát iedereen op een bepaalde leeftijd een ouderdomsuitkering krijgt, is inmiddels vanzelfsprekend. Die vanzelfsprekendheid is er niet altijd geweest, lange tijd leefden ouderen nog in armoede. De invoering van de AOW veranderde dit.

 

Werken tot je erbij neerviel. Voor sommigen was dit aan het begin van de twintigste eeuw de werkelijkheid van het leven: zij hadden niet de mogelijkheid gehad om te sparen voor hun oude dag. Zij moesten door blijven werken, al liet hun leeftijd dat eigenlijk niet meer toe. De Ouderdomswet van 1919 zorgde voor het eerst voor een bescheiden uitkering voor alle zeventig-plussers. Zij ontvingen twee gulden per week, een tiende van een gewoon weekloon. Niet meteen een vetpot en genieten van de oude dag was er voor veel mensen niet bij.


Minister van Sociale Zaken Drees, later minister-president in vier kabinetten, voerde in 1947 de Noodwet Ouderdomsvoorziening in. Dit was de aanzet voor de AOW-uitkering die tien jaar later inging. Iedereen die de leeftijd van 65 bereikte, kreeg voortaan een uitkering van de overheid. Voor het eerst was iedereen in Nederland verzekerd van een oudedagsvoorziening. Iedereen die werkte, betaalde via premies mee aan de uitkering van ouderen. Ging je met pensioen, dan hoefde je geen premie meer af te dragen. Zo ontstond een sociaal vangnet voor en door iedereen.


De invoering van de AOW gaf 65-plussers de financiële zekerheid. Hierdoor veranderde nogal wat: waar vroeger de ouderen bij een van hun kinderen gingen wonen, konden zij nu zelfstandig blijven. Er was geld om van de oude dag te genieten, zeker als er ook tijdens het werkende leven gespaard was voor een aanvullend pensioen.


Lang was dit voor een ‘gewone arbeider’ niet weggelegd. Een van de eerste bedrijven die een pensioenfonds oprichtte voor alle werknemers was Philips. Het Eindhovense bedrijf deed dit al in 1913. In eerste instantie was dit alleen voor de beambten, maar in 1929 was de mogelijkheid er ook voor de arbeiders. De eerste stap naar het einde van armoede op latere leeftijd was hiermee voor sommigen gezet, de invoering van de AOW was de belangrijke laatste stap.

 

Bekijk hier naar een Polygoonfilmpje over de invoering van de AOW.

 

Foto's


Reacties

Er zijn nog geen reactiesTagcloud

Partners in dit project zijn:

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X