Een voorloper in kraamland

Jeanne van der Weide – Maas gaf veertig jaar lang leiding aan de eerste particuliere kraamzorginstelling van Nederland. Haar schoondochter Hetty en zoon Peter van der Weide namen het roer van Kraamzorg Homecare over. Peter vertelt: “Wat mijn moeder deed was vloeken in kerk. Tenminste, dat vonden de reguliere instellingen.”

 

“Mijn moeder nam op 13 december 1950 de leiding over van een kleine kraamzorgorganisatie in Eindhoven. Een klus voor zes maanden waarvoor pastoor Wagenmakers haar had gevraagd, omdat de directrice ziek was geworden. Maar het liep uit de hand. Mijn moeder heeft uiteindelijk veertig jaar aan het hoofd van de organisatie gestaan.


De kleine kraamorganisatie die gelieerd was aan de parochie in Eindhoven, veranderde mijn moeder in de eerste particuliere kraaminstelling van Nederland. Zij heeft daarvoor echt gestreden met de reguliere, vanuit de overheid opgezette instellingen, zoals het groene kruis en het witgele kruis. Particuliere verzorging was vloeken in de kerk.


Maar de patiënten wisten haar te vinden. Soms kwamen ze via het ziekenfonds, maar vaak meldden ze zich uit zichzelf bij haar aan. Mijn moeder had geen achtergrond in de verpleging of verzorging, maar bleek wel een heel goede zakenvrouw. De organisatie groeide van een handvol kraamverzorgsters die in Eindhoven naar gezinnen gingen, naar zeventig kraamverzorgsters die tot in de buitengebieden werkten.


Mijn moeder heeft altijd in haar eentje de leiding gehouden. Mijn vader, van huis uit accountant, deed de financiële administratie voor het bedrijf. In een schriftje schreef hij op welke kraamverzorgster bij welk gezin was geweest en wanneer zij hiervoor haar inschrijfgeld kreeg. Daarnaast werkte hij als accountant in de fabriek in Eindhoven. En ondertussen hadden ze een gezin met zes kinderen, het was geen enkel probleem om dat allemaal te combineren.


Inmiddels is dit een beetje een familiebedrijf geworden: mijn vrouw en ik hebben de leiding overgenomen. Mijn moeder heeft haar werk altijd met veel plezier gedaan. Ze stopte in 1990 toen ze 77 was en kreeg bij haar afscheid een Koninklijke onderscheiding. Ze is nu 97: een sterke oude dame die nog altijd een zwak heeft voor ons bedrijf.”

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X