Dolle Mina Den Bosch

Ze wilden vooral geen kopie worden van de Amsterdamse Dolle Mina’s, maar er was wel degelijk veel te verbeteren voor de positie van Brabantse vrouwen. En dus werd in 1970 een eigen Dolle Minabeweging in Den Bosch opgericht. Met eigen actiepunten en een eigen aanpak.

 

En een eigen achterban. Want waar in Amsterdam vooral linkse studenten zich aansloten bij de feministische beweging, voelden in Den Bosch juist jonge huisvrouwen met kinderen zich aangesproken door de nieuwe beweging. Ondanks een goede opleiding werkten deze vrouwen niet, maar zorgden ze voor hun kinderen. Ze raakten in een isolement en de onvrede hierover groeide.


Dolle Mina kreeg landelijke bekendheid door haar ludieke manier van actievoeren om de positie van de vrouw te verbeteren. Onder het mom van ‘baas in eigen buik’ eisten de vrouwen het recht op abortus. Maar ze streden ook voor andere veranderingen: meer werkgelegenheid voor vrouwen en betere kinderopvang bijvoorbeeld.


De Bossche Mina’s voerden liever concrete acties, maar schuwden de ludieke acties niet. Zo richtten ze op 28 maart 1970, de dag voor pasen, een zaal in het casino ingericht als crèche. Winkelende moeders konden hier hun kinderen tijdelijk achterlaten. Een groot succes: niet alleen werd de crèche door ruim 130 kinderen bezocht, de actie resulteerde ook in de oprichting van acht peuterspeelzalen in de stad.

 

Sommige thema’s, zoals seksualiteit en abortus, werden in het Roomse Brabant voorzichtig aangepakt. Maar de Bossche Dolle Mina’s vermeden deze onderwerpen niet. In 1972 organiseerden ze een huifkartocht om informatie te geven over abortus en seks. Er werden condooms uitgedeeld en de vrouwen gingen in discussie met religieuze tegenstanders: zowel de katholieke als de protestantse kerk kwamen op voor het ongeboren kind. ‘Elk mens heeft het recht op leven’, vonden zij.


Een Dolle Mina vertelde hierover: “Zij dachten dat wij tegen het moederschap waren. Ik probeerde uit te leggen dat dat niet zo was. Dat het erom ging om via voorbehoedsmiddelen het aantal kinderen te regelen. En dat als je dat goed regelde, dat je dan best een goede moeder kon zijn en buitenshuis kon werken.”
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X