Moeder en kraamverzorgster

Van jongs af aan wilde Sylvia van de Ven maar een ding: kraamverzorgster worden. Ze doet het werk nu acht jaar en is in de tussentijd zelf moeder geworden. “Met mijn eigen ervaring als moeder weet ik nog beter wat mensen voelen.”


“Ik werk sinds mijn negentiende als kraamverzorgster. Ik wist al heel jong dat ik dit werk wilde doen. Ik kon na mijn middelbare school ook een hbo-studie doen, maar ik wilde dit en niets anders. Het werk geeft veel voldoening. Bijna altijd is een geboorte een leuke gebeurtenis, altijd een emotionele.


Juist de kraambedden die moeilijk waren, staan me nog het meeste bij. Zoals toen ik bij franse mensen kraamde. We communiceerden moeizaam; zij spraken geen Nederlands, ik geen Frans. Dan is het heel mooi om er toch samen uit te komen, ondank de taalproblemen. Een echt moeilijke situatie maakte ik mee toen een kraamvrouw ernstig bloedverlies kreeg. Dat heeft veel indruk gemaakt. Er moest een ambulance komen, het was er spannend of het allemaal goed zou gaan met haar. Gelukkig is dat goed afgelopen.


Ik maak veel mee in mijn werk en ik kan dat meestal goed loslaten, maar soms is het moeilijk om afstand te houden. Dat merkte ik ook toen ik zelf zwanger was van mijn eerste dochter. Hoe meer de bevalling naderde, hoe meer ik dacht aan wat er mis kon gaan. Maar gelukkig ging alles goed, ik heb een geweldige kraamtijd gehad.


Mijn vriendin en collega was kraamverzorgster bij mij. Zij heeft onlangs ook mijn tweede bevalling meegemaakt en gekraamd. Ik heb zelf ook bij vriendinnen en collega’s gekraamd. Zelf moeder zijn heeft de kijk op mijn werk wel veranderd. Ik was al een goede kraamverzorgster, maar door mijn eigen ervaring als moeder weet ik nog beter wat mensen voelen. Ik kan me beter inleven in een kersverse moeder en kan goed meepraten met de ouders omdat ik weet hoe die ervaring is.


Dat geldt bijvoorbeeld voor het geven van borstvoeding. Toen ik net weer aan het werk was na mijn zwangerschapsverlof en een moeder de pasgeboren baby aan de borst had, ging ik even naar een rustig plekje in huis om te kolven. Mijn lichaam is na een bevalling helemaal in de ‘babystand’, Dat merkte ik als een baby’tje begon te huilen, dan schoot mijn melk soms ook toe! Ik vind borstvoeding belangrijk en ik zet me altijd honderd procent in voor een goedlopende borstvoeding. Ik probeer mensen hierin goed te begeleiden, omdat ik weet hoe goed en leuk het is.”
 

Reacties

Er is 1 reactie

dorrie van kollenburg
13 mei 11:50
Heel mooi verhaal en ik denk heel herkenbaar voor veel kraamverzorgende die ook mama zijn.
Succes met jou gezin en de combi van werk en gezin.

De vriendin en kraamverzorgende
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X