Kleinzoon met gladde vingertjes

Margreet van de Vorst is sinds haar achttiende kraamverzorgster. In de afgelopen tien jaar heeft ze bij al haar vijf kleinkinderen gekraamd.


“Ik vond het meteen heel leuk, toen mijn dochter tien jaar geleden vroeg of ik bij haar wilde kramen. Ik heb mezelf wel afgevraagd of ik dat kon, was ik professioneel genoeg? Natuurlijk was ik dat, besloot ik. Maar op het moment dat mijn kleindochter geboren werd, was het wel even slikken. Het was een heel mooie ervaring, heel bijzonder. Dat het een meisje zou worden, dat wist ik toen al. Ook haar eerste naam wist ik al. Maar dat ze nog twee namen kreeg, waaronder die van mij, dat was een heel mooie verrassing.


Een paar jaar later kreeg mijn aangenomen dochter haar eerste kindje. Ze is in het ziekenhuis bevallen en daarom was ik niet bij, maar ik heb wel bij haar gekraamd. Daarna ging het snel: in 2006 heb ik drie kleinkinderen gekregen en opnieuw was ik overal de kraamverzorgster. Eerst bij mijn dochter die al een kindje had, toen opnieuw bij mijn aangenomen dochter en als laatste bij mijn oudste dochter. Dat was een moeilijke bevalling, maar ik heb mijn dochter nauwelijks horen klagen. Ook niet toen de borstvoeding moeizaam ging.


Haar zoontje was vijf weken te vroeg, maar was al een flink kind van zeven pond. Toen ik de arts vroeg of hij er wel zeker van was dat hij vijf weken te vroeg was, zei de arts dat hij dat kon zien aan de gladde vingertjes en voetjes. Wat blijkt? Vroeggeboren kindjes hebben nog geen vinger- en voetafdrukken. Ik zit al mijn leven lang in dit vak, maar dit wist ik niet! Ik leer altijd bij, dat maakt dit werk zo vreselijk leuk.


Ik zie in de loop der jaren ook veel veranderen. Wat ik erg leuk vind om te merken, is dat kinderen veel socialer zijn geworden. Veel kinderen gaan naar een kinderdagverblijf. Ze zijn gewend aan andere mensen, vinden het geen probleem meer als een vreemde hun een schone broek aantrekt. Vroeger waren kindjes vaak heel verlegen, dan moesten ze echt aan me wennen voor ik bij ze mocht komen.”
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X