Je stinkende best doen voor mieters werk

In de afgelopen 36 jaar kraamde Paula van der Sloot bij gezinnen uit alle hoeken van de wereld. Ze maakte de culturele verschillen van dichtbij mee en zag hoe de Nederlandse gewoonten veranderden – en soms weer terugkwamen.


“Ik heb in 1975 mijn diploma gehaald. Vanaf de eerste dag vind ik dit werk mieters. En na 36 jaar kan ik concluderen dat er eigenlijk niet veel veranderd is. De dingen die we 36 jaar geleden deden, zijn terug van weggeweest. Neem bijvoorbeeld het sluitlaken; dat zorgt ervoor dat de baarmoeder op de plek blijft zitten en de buikspieren aangespannen blijven. Het werd vroeger altijd gebruikt, verdween toen een poos, maar tegenwoordig wordt het weer gebruikt.


In de afgelopen jaren heb ik bij veel gezinnen uit andere culturen gekraamd en veel verschillende kraamgewoontes en rituelen meegemaakt. Bij Vietnamese vrouwen zag ik bijvoorbeeld vaak een kacheltje onder bed, en leggen de vrouwen een warme kruik tegen hun buik tegen bloedingen. Chinese vrouwen krijgen op de eerste dag na de bevalling een soep van verse gember. Elke dag wordt daar dan iets aan toegevoegd: rijst, kip, vis, zodat ze steeds meer kunnen aansterken.


Ook de Brabantse tradities maak ik natuurlijk mee, werken tijdens Vastenavond is altijd heel bijzonder. In Bergen op Zoom trekken mensen op Vastenavond een boerenkiel aan, binden een rode zakdoek om en zetten een lampenkap op het hoofd. Ook babytjes krijgen een klein kieltje aan, en hun wiegje wordt versierd. Sommige vrouwen gaan op de vijfde of zesde dag na een bevalling gewoon mee Vastenavond vieren, die hou je daar niet makkelijk van weg. Ik ben die dagen naast mijn gewone werk ook druk met sterke koffie zetten voor de gasten, die nog wel eens met een kater op kraamvisite komen!


Maar het is natuurlijk niet altijd alleen feest. Ik heb ook heel schrijnende situaties meegemaakt. Ik herinner me goed dat ik ’s nachts naar een gezin werd geroepen. Toen ik bij het huis aankwam, brandden er overal kaarsjes en olielampje. ‘Wat romantisch’, dacht ik nog. Maar toen de vrouw na de bevalling gehecht moest worden en ik daarvoor het licht aan wilde doen, bleek dat de stroom was afgesloten omdat het gezin de rekeningen niet kon betalen. We hebben toen met een verlengkabel van de buren een bureaulamp bij het bed gezet. Dat is het kraamvak ten voeten uit: je stinkende best doen om er wat van te maken, ook in moeilijke situaties.”
 

Foto's


Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X