Elke keer weer een brok in de keel

Suzanne de Kort kraamde onlangs haar 500ste kraambed. In de 21 jaar vol ervaringen blijft ze bijleren en is elke bevalling weer een bijzonder moment. “Ik krijg steeds weer een brok in mijn keel, het blijft het mooiste dat er is.”


“Ik begon op mijn 21ste als verpleegkundige in een ziekenhuis. Toen ik zelf een kind kreeg, ben ik tijdelijk met het werk gestopt. Herintreden bleek moeilijker dan ik had gedacht, daarom ben ik in de kraanzorg aan de slag gegaan. Dat was een heel goede keuze: in dit vak ligt mijn hart.


Ik heb vanaf mijn eerste kraambed de geboortekaartjes altijd netjes bijgehouden. Ik plakte ze zelfs in, maar dat hield ik niet vol. Maar nog altijd bewaar ik elk kaartje, ze zitten allemaal in dozen en ze zijn allemaal genummerd. Inmiddels zit ik op nummer 505. Ik vind nog steeds elke bevalling bijzonder, ik krijg steeds weer een brok in mijn keel.


Sommige bevallingen zal ik me altijd blijven herinneren. Die keer dat het bijna mis ging, omdat het baby’tje met zijn schoudertje vastzat. Haar hoofdje was er al uit, maar ze kon niet ademen. Ze liep niet blauw aan, maar was inmiddels zwart. Toen ze uiteindelijk geboren was en kon ademen, bleek dat het een sterk kind was; een uur later had ze de fles al leeg. Zij was de tweede uit een gezin van vier die ik allemaal gekraamd heb. Ik heb haar bij latere geboortes teruggezien en ze is een heel gezond kind. Ongelofelijk, maar een kind kan veel lijden.


Natuurlijk loopt het niet altijd goed af. Ik heb ook doodgeboren kindjes gekraamd. Dat is meteen een totaal ander kraambed. De ouders voelen alles tien keer zo hard. Ik kan dan luisteren, met ze praten. In 1980 heb ik zelf een kindje verloren. Ik weet dus hoe het voelt en dat vertel ik de ouders die in die situatie zitten. Dan weten ze: met de pijn van het verlies kun je leren leven. Uit al die ervaringen kan ik maar een conclusie trekken: een bevallig blijft een wonder, niets is vanzelfsprekend.”
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X