Geboren op de radio

Berthe Jansen is de dochter van bom-vrouw Cecile Jansen. Zij vertelt over haar eigen geboorte, die op bijzondere wijze werd vastgelegd, en over de geboorte van haar dochter Pema.


“Ik ben geboren in 1980. Mijn moeder werkte voor het feministische radioprogramma Hoor Haar en heeft mijn geboorte laten opnemen voor een reportage. Mijn geboorte is de allereerste die ooit op de radio is uitgezonden. In die tijd was een geboorte iets dat afgeschermd werd, het was privé. Het was omgegeven door een bepaald taboe, mijn moeder wilde dat taboe doorbreken.
 

Sommige mensen vonden het niet kunnen dat zoiets privés op de radio kwam. Ze kreeg veel reacties, van mensen die vonden dat het niet netjes was om zoiets uit te zenden. Maar er kwamen ook heel veel positieve reacties. Ik heb nog steeds alle brieven en kaartjes van luisteraars die ontroerd waren door de reportage. Zij vonden het bijzonder dat een bevalling op deze manier te beluisteren was. Mijn geboorte was op die manier een kleine happening geworden.


Toen ik 18 was, raakte ik zelf zwanger. Ik was op reis in India en werd verliefd op een Tibetaan. Terug in Nederland beviel ik van mijn dochter Pema. Een thuisgeboorte - net als mijn eigen geboorte - waar mijn moeder en mijn vriend bij aanwezig waren. Mijn moeder was van te voren meer bezig met de bevalling dan ik, wilde weten welke muziek moest worden gespeeld. Ik was jong en rituelen en gebruiken doen je dan niet zo veel.


Ik vond het belangrijker dat mijn dochter gezond ter wereld kwam. In Tibet is het gebruikelijk om bescherming te vragen om het kind te laten leven. Mijn vriend en ik hebben voor de geboorte van Pema een zegening van de Dalai Lama gevraagd. Die kwam in de vorm van een koordje met een knoop erin en dat was het eerste dat Pema omgebonden kreeg toen ze geboren was.”
 

Reacties

Er is 1 reactie

Balam
13 aug 06:14
lieve Casper en Danieblle, wij willen jlliue van harte feliciteren met de geboorte van Olivier. tijdens onze vakantie in Peru is hij geboren en nu zijn we de website aan het lezen om te zien hoe het allemaal gegaan is en hoe het met jlliue drieebn is. het is enig om jlliue verhaal van dag tot dag te lezen. de foto's van alle familieleden die geweest zijn en die Olivier hebben vastgehouden, de tassencontrole na het bezoek van Laetatitia en Jeroen, de leuke tent die jlliue als cado hebben gekregen wij wisten van het bestaan van een dergelijke tent niet af, maar ja zo zie je: zelfs bij een website als deze leer je weer wat!), de grote ooievaar in jlliue voortuin .alles is even herkenbaar als ontroerend.jullie zorgen ook goed voor elkaar, dat blijkt uit alles. je leeft in een droom met soms een weerbarstige nacht als praktijk. alles went hoor en gaat vanzelf beter als je je hart/intueftie maar volgt.wij wensen jlliue alle goeds en geluk en plezier met Olivier, het eerste lid van de nieuwe generatie Eyckelhof-Holierhoek.
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X