Kraamritueel: een mes in het bedje

Tamara Jongenelen (30 jaar) uit Roosendaal wilde al sinds haar vierde kraamverzorgster worden en doet dit werk inmiddels elf jaar. Ze komt voor haar werk bij veel gezinnen over de vloer en heeft in de afgelopen elf jaar veel geleerd over kraamrituelen in verschillende culturen.

 

“Ik denk dat bijna elke kraamverzorgster het wel een keer heeft meegemaakt. En ze zullen allemaal de eerste keer een beetje geschrokken zijn. Ik schrok in ieder geval wel, toen ik voor het eerst bij een Turks gezin aan het werk was en een mes in het bedje van de baby vond! Tijdens het verschonen van het bedje tilde ik het matrasje op en daaronder lag een scherp mes.


Het lag dus niet op een gevaarlijke plek voor de baby, maar ik vroeg me wel af wat dat mes daar deed. Hadden de oudere kinderen ermee gespeeld en het daar neergelegd? Ik besloot het meteen na te vragen en toen bleek dat dit een islamitische traditie is. Het mes beschermt de baby tegen de boze geesten. Ook in de Marokkaanse gezinnen krijgt de baby bescherming tegen het boze oog, het kwaad. In de Marokkaanse traditie krijgen de baby’s zwarte kohl om de ogen getekend.


In de Brabantse gezinnen hoor ik tijdens mijn werk geregeld dat de vader ‘het scheel eraf gaat drinken’. Dat is een oude Brabantse traditie: een lekkere borrel drinken op de komst van een baby’tje. Voor mij als Brabantse geen nieuw gebruik, ook in mijn familie wordt dat gezegd én uitgevoerd. Voor zover ik heb meegemaakt is dat trouwens geen excuus om het flink op een zuipen te zetten, de nieuwe vaders houden het meestal op een of twee borreltjes!”
 

Foto's


Reacties

Er is 1 reactie

Bart Mooij
29 apr 18:02
Ik ga vanavond naar een Kaap Verdiaanse traditie een week na de geboorte om de boze geesten te verdringen door middel van gezang, dit is traditie in Kaap Verdie MAW er zijn duidelijk overeenkomsten.

groet Bart

Faro Portugal
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X