Achter op de fiets naar een bevalling


Corry van de Kasteele uit Bergen op Zoom is ruim veertig jaar kraamverzorgster. Zij vertelt over de rituelen in de eerste jaren van haar werk. Hoe kwam zij zonder telefoon, auto en TomTom bij de bevallingen?
 

“Ik ben in 1968 begonnen met mijn werk als kraamverzorgster. Ik was 17, kwam net van school en ging zonder kraamopleiding meteen aan het werk in de gezinnen. Al snel was ik ook bij bevallingen aanwezig. In die tijd had ik mijn rijbewijs nog niet. Daarom werd ik voor een bevalling opgehaald door de kraamheer, de aanstaande vader.


Maar ook niet alle kraamheren hadden zelf een auto, soms werd ik op de fiets opgehaald. De kraamheer stond midden in de nacht, stikzenuwachtig vanwege de bevalling, voor mijn huis. Niet veel later zat ik dan achterop zijn fiets en reden we door de bossen van Vrederust bij Bergen op Zoom, op weg naar de bevalling.


Ik ben ook meer dan eens door de politie naar een bevalling gebracht. Ik had in die eerste jaren nog geen telefoon. Het kraamcentrum belde daarom de politie, die mij kwam vertellen dat ik naar een bevalling moest. Ooit was ik aan het werk bij een gezin waar net een baby geboren was, toen er een politiebusje voor het huis stopte. Zo’n arrestatiebusje met tralies voor de ramen. De politieman vertelde me dat niet ver van het huis waar ik werkte, een bevalling was begonnen waar niemand van mijn collega’s snel naar toe kon. Of ik niet even wilde komen..? Toen ik achterin het politiebusje stapte, dacht ik wel even : ‘De mensen in de straat zullen wel denken…’


Toen ik een paar jaar later mijn rijbewijs had gehaald en een eigen autootje had, kreeg ik nog wel eens hulp van de politie. Ik kon niet altijd wijs worden uit de plattegronden die het kraamcentrum voor me kopieerde en was dus nog wel eens de weg kwijt. Dan reed ik soms naar een politiebureau in een dorp in de buurt om de weg te vragen. Een aardige politieagent wilde dan wel voor me uit rijden naar een bevalling.


Tegenwoordig is het allemaal een stuk makkelijker. Ik heb een mobiele telefoon en een TomTom in mijn auto en rijd zonder problemen naar de gezinnen toe!”
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X