Op zoek naar mijn vader

Gerard Maas werd in 1938 geboren in kraamkliniek Moederheil in Breda. Zijn moeder was toen zestien en ongetrouwd, een grote schande waarover ze nooit heeft willen praten. Eenmaal volwassen ging Gerard op zoek naar het antwoord op die ene prangende vraag, waar niemand hem iets over wilde vertellen: wie is mijn biologische vader?

 

“De eerste anderhalf jaar van mijn leven heb ik bij de zusters in Moederheil gewoond. Toen de oorlog uitbrak, brachten ze mij naar mijn moeder, die bij mijn opa en oma in Loon op Zand woonde.

 

Op mijn zesde trouwde ze met een man uit Dongen. Ik hoorde toen voor het eerst dat zij mijn moeder was. Haar aanstaande man had ze nog niets over mij verteld, dat heeft de pastoor gedaan. Hij is er drie weken ziek van geweest, hij vond het zo erg dat mijn moeder ongetrouwd een kind had gekregen. Toch ging het huwelijk door en ging ik bij mijn moeder en stiefvader wonen. Ik kreeg ook de achternaam van mijn stiefvader: Maas.
 

Maar een echte Maas ben ik nooit geweest. Ik heb me nooit erg thuis gevoeld in het gezin. Daarvoor verschilde ik te veel van mijn stiefvader en mijn halfbroers en -zusje. Ik werd erg benieuwd naar wie mijn echte vader was. Mijn moeder wilde me niets vertellen, zij zweeg haar leven lang over dit onderwerp. Maar de vraag heeft me altijd bezig gehouden en jaren later, in 1987, ben ik op zoek gegaan naar antwoorden.
 

In het Moederheildossier van mijn moeder stond dat ene Harry Kemper uit Boxtel mijn biologische vader was. Hij was erg ziek en ik kon hem niet meer spreken. Maar zijn vrouw en ook zijn familie konden niet geloven dat hij mijn biologische vader zou zijn.
 

Het kwam ook niet overeen met de geruchten die sinds mijn geboorte door Loon op Zand gingen, dat mijn vader jonkheer Octave Verheyen zou zijn, de zoon van jonkheer Eugènius Verheyen, heer van Loon op Zand. Een rijke familie, die op het Witte Kasteel in Loon op Zand woonde en het, samen met de pastoor, voor het zeggen hadden in het dorp. Waarschijnlijk heeft de familie Verheyen betaald voor mijn verblijf in Moederheil en zorgden de Verheyens voor de naam van Harry Kemper in het dossier van Moederheil, zo veel macht hadden zij.
 

Tijdens een bezoek aan de Heemkundekring Loon op ’t Sandt werd het gerucht over Octave Verheyen bevestigd. Hier zag ik foto’s van hem en zijn drie kinderen en de gelijkenis was duidelijk: ik lijk op mijn vader.
 

Octave Verheyen bleek in Oisterwijk te wonen. Na diverse verzoeken kreeg ik een kort berichtje van hem, waarin hij ontkende dat hij mijn vader was. Maar ik was er inmiddels van overtuigd dat hij het wel was en besloot naar hem toe te gaan. Toen hij de deur open deed, vroeg hij, voor ik nog maar iets had kunnen zeggen: ‘Wat kom jij hier nu nog doen?’ Hij wist direct wie ik was, zonder dat ik me ook maar aan hem hoefde voor te stellen. Maar hij wilde niets zeggen en gooide de deur dicht.
 

Ik heb vervolgens contact gehad met mijn halfbroer. Hij heeft bevestigd dat Verheyen inderdaad mijn vader is. Maar hij en anderen van de familie Verheyen willen geen contact met mij, ongetwijfeld heeft mijn vader ze dat opgedragen.
 

Hoewel ik nu de bevestiging heb gekregen wie mijn vader is, speelt het nog steeds een rol in mijn leven. Het blijft vervelend dat ik mijn familie niet mag leren kennen, terwijl ik toch zo veel op ze schijn te lijken.”

 

Stan Maas, de zoon van Gerard, heeft onderzoek gedaan naar zijn stamboom. Uitgebreide informatie hierover en over de zoektocht van Gerard is te vinden op zijn website: www.stanmaas.nl

 

Foto's


Reacties

Er zijn al 3 reacties

Monique Niekus
22 jan 17:15
Hoi, ook mijn moeder heeft een dochter in de jaren 40 gekregen,oudere zus, wrschnlk ook in Breda, ben op zoek naar haar en me vader, kunt u mij wegen wijzen?
Alvast hartelijk dank, Monique
 
Leny van de bund
02 dec 15:01
wat werd er vroeger toch veel in de doofpot gestopt en er zijn heel veel mensen met grote geheimen het graf in gegaan .
 
saskia slot
05 feb 14:49
mijn moeder corrie niessen was een paar maanden in een ongehuwde moeders gewoond in breda..
ik ben geboren op 30-11-1964...
mijn moeder heet corrie niessen geboren op 3 november 1946 en wie is de echte vader en wat is zijn adres??
ik wil geen contact met de moeder omdat ze liegt veel en ik ben op zoek naar echte vader Jo Peeters uit kerkrade ....oranjestraat of oranjelaan weet ik niet meer xx
sm slot
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X