Kraamritueel: zwanger op de foto

Zo’n vijftig jaar geleden zou het ondenkbaar zijn: met je blote, zwangere buik op de foto. In de jaren vijftig en zestig verborgen zwangere vrouwen hun dikke buik onder wijde jurken. De laatste decennia veranderde dat, steeds meer vrouwen tonen trots hun dikke buik in een strak truitje. En steeds meer vrouwen laten zich op de gevoelige plaat vastleggen tijdens een professionele shoot.

 

Fotograaf Niqi Segers vertelt over de foto’s die zij maakt van zwangere vrouwen.

 

“Een aantal jaar geleden kreeg ik verschillende verzoeken van zwangere vrouwen om ze op de foto te zetten. Ik wilde altijd al zwangere vrouwen fotograferen. Ik vind dat zwanger zijn iets is dat je moet vieren en op een mooie manier moet vastleggen, omdat het tijdelijk is.


Elke vrouw die ik fotografeer heeft een eigen reden om op de foto te gaan. De een wil van haar camera-angst afkomen en vindt haar zwangerschap een mooi moment daarvoor, de ander wordt overgehaald door een familielid en er zijn ook vrouwen die als verrassing voor hun vriend of man op de foto gaan.


Zwanger op de foto gaan is een nieuw soort kraamritueel. Sommige vrouwen gebruiken de foto voor een geboortekaartje, of om als pronkstuk aan de muur te hangen. Maar voor alle vrouwen zijn de foto’s een aandenken aan een bijzondere tijd. Ze schamen zich niet voor de dikke buik en de extra kilo’s die ze zijn aangekomen, ze zijn er juist trots op en willen dat laten zien.


De sfeer bij een shoot is vaak heel ontspannen. Soms maak ik een grapje om het ijs te breken, als iemand heel zenuwachtig is. ‘Hou je buik eens in’, zei ik ooit tegen een nerveus meisje. Iedereen begon meteen hard te lachen. Het ijs was gebroken, gelukkig haar vliezen niet!


Ik heb al veel reacties gekregen op mijn foto’s. Vooral positieve reacties, want bijna iedereen vindt het mooi om een zwangere buik te zien. Zeker in een kunstzinnig sfeertje. Heel soms hoor ik dat mensen het niet mooi vinden, maar ik denk dat dat eerder ligt aan de persoon zelf. Er zijn blijkbaar nog steeds mensen die zich wat ongemakkelijk voelen door een foto van een schaars geklede zwangere vrouw.”

 

 

Meer informatie over het werk van Niqi vind je op www.niqi.nl.
 

Foto's


Reacties

Er is 1 reactie

Karin Boersen
14 okt 17:57
Prachtige foto's had Niqi gemaakt van mijn zwangerschap! Tranen in mijn ogen had ik, toen ik Niqi me de foto's liet zien! Ben er nog steeds ontzettend blij mee! Er zouden meer zwangere vrouwen zich moeten laten fotograferen. Zwangerschapsfotografie is ideaal om je trots te laten zien!
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X