Zestien en zwanger

Athalie Terp uit Tilburg is 22 jaar en zwanger van haar derde kind. Ze kreeg op haar zestiende haar eerste kind.

 

“Ik schrok enorm toen ik op mijn zestiende zwanger bleek te zijn. Ik was aan de pil, dus ik had het absoluut niet verwacht. Maar ik wist al snel dat ik het kindje wilde houden. Toen ik het hartje had horen kloppen, wist ik dat ik het niet kon laten weghalen.


Mijn ouders reageerden heel goed op mijn zwangerschap. Ze wisten dat ik seks had met mijn vriend en ze hielden rekening met de mogelijkheid dat ik zwanger kon worden. Ze hebben me altijd gesteund. De eerste anderhalf jaar heb ik met mijn dochter Lacey bij mijn ouders in Tilburg gewoond. We hebben duidelijke afspraken gemaakt: ik zou voor mijn dochter zorgen. Dat werkte heel goed. Als ik Lacey ’s nachts de fles gaf, kwam mijn vader nog wel eens uit bed om gezellig te kletsen. Echt een vader-dochter-moment. Dat vond ik altijd heel bijzonder. De meeste tieners komen midden in de nacht dronken thuis van een feest of uit de kroeg, gaan niet gezellig een praatje maken met hun ouders. Ik heb dan ook nooit het gevoel gehad dat ik iets miste.


Niet iedereen reageerde zo goed als mijn ouders. Sommigen vroegen zich af of een kind van zestien wel een kind kan opvoeden. Maar ik voelde me absoluut geen kind meer, ik was volwassen. Ook van mijn school in Tilburg kreeg ik geen positieve reactie: ik moest na mijn derde jaar vertrekken vanwege mijn zwangerschap. De school meende dat ik als zwanger meisje te veel aandacht zou vragen van mijn medeleerlingen. Heel raar natuurlijk.
 

Op mijn achttiende raakte ik opnieuw zwanger. Van een zoon dit keer: Jesse. Ik woonde inmiddels samen met mijn vriend in Aalsmeer. Nu ben ik opnieuw zwanger, in oktober beval ik van mijn derde.


Met een dochter van bijna 6, een zoon van bijna 4 en een nieuwe baby is ons gezin compleet, meer kinderen hoef ik niet. Jong moeder zijn heeft heel veel voordelen. Ik voel me sterk, ik til zonder moeite zware dozen en ga nog makkelijk met mijn kinderen van de glijbaan af. Dat zie ik zwangere vrouwen van 40 niet zo snel doen.


Het nadeel van zo jong moeder zijn is dat anderen niet meteen in de gaten hebben dat je moeder bent. ‘Wat ben jij een leuke zus voor ze!’, krijg ik dan te horen. Als ik dan vertel dat ik hun moeder ben, wordt er wel eens verbaasd gekeken.”
 

Foto's


Reacties

Er is 1 reactie

petra v gils
10 sep 16:44
Ik was bijna 41 toen ik mijn dochter kreeg, ik ben nu 47 en ga nog net zo makkelijk de glijbaan af. Je hebt niet altijd de keus om jong moeder te worden, vind die opmerking van moeders van 40 dan ook kwetsend.
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X