Geboortegrond

Mijn man was eigenlijk erg tevreden met zijn gezinnetje; ’n lieve dochter van elf- en ’n schat van een zoon van acht jaar; “M’n liefje wat wil je nog meer?” zag ik hem denken.

 

Maar ‘z’n liefje’ wilde ’n derde kind! Gewoon omdat ze vond dat ze van haar twee oudsten te weinig genoten had, omdat ze toen voor de klas stond. Nu wilde ze nog één keer ‘full time’ moederen, zo zou ze het als geboren ‘zandkind’ hopelijk wel uithouden bij haar ‘klei-gezin’!

Het lukte! Daar was hij, haar hobby-baby! Geboren in Dirksland, maar niet op de Zuidhollandse klei! Daar had mijn Bergse vriendin iets op verzonnen. “Hier”, zei ze toen ze hoorde dat ik in verwachting was. Ze gaf me een koperen doosje gevuld met zand uit haar tuin. “Zet dat tijdens de bevalling onder je bed, dan wordt dat kind tenminste op Bergse grond geboren!”

 

Als ik met vastenavond een café in wilde, niet dorstig, maar snakkend naar een praatje in míjn moedertaal, bleven mijn twee oudste oogappeltjes braaf bij hun papa aan de deur staan wachten tot ik “klaar” was.

 

Met mijn nakomertje ging dat anders! De geboortegrond-truc was gelukt! Hij voelde zich als een vis in het water tussen de grote mensenbenen. Handenvol peukjes bracht hij mee, als we ons weer bij “de groep” voegden.

 

Ik vond het altijd jammer dat ik de enige Bergenaar was in heel ons gezin, want ook mijn ‘schoonkinderen’ kwamen van ver. Mijn eerste kleindochter werd in Breda geboren, de volgende twee in het ziekenhuis van Reet, dat ligt vlakbij Kontich en Aartselaar onder Antwerpen.

 

Maar… ik heb goed nieuws te melden: Nog steeds werkt de geboortegrond-truc! Mijn derde kind werd papa! Zijn dochter is geboren in Ziekenhuis Lievensberg, als eerste ECHTE BERGSE!!!
 

Foto's


Reacties

Er is 1 reactie

Daniella Maas
20 mei 16:36
mooi hoor,,;)
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X