Geboortekaartjes, kraamvisite en slingers voor het raam

Ik ben Hanh Vuong, ik ben 30 jaar en ben geboren en getogen in Vietnam. Sinds december 2005 woon ik in Nederland. Ik ben net klaar met de inburgeringscursus en ik heb een verzoek tot nationalisering aangevraagd, waarmee ik dus ook Nederlandse word.

 

Ik ben getrouwd met een Nederlander en woon nu in Bergen op Zoom. In augustus 2008 ben ik moeder geworden van een dochtertje. Binnenkort krijgt ze er een broertje of zusje bij: ik ben in verwachting van ons tweede kindje. Ik vind het prachtig om moeder te zijn, al was mijn eerste zwangerschap erg zwaar. Nu, met de tweede, voel ik me beter.

 

De traditie in Vietnam is dat de kersverse moeder een maand in bed blijft liggen om te rusten. Er komt dan dagelijks familie om te helpen met koken, schoonmaken en andere huishoudelijke dingen. Hier in Nederland is dat heel anders: je krijgt wel kraamhulp, maar dat houdt na een paar dagen weer op. Toen ik dat voor het eerst hoorde, vond ik dat een beetje raar, maar ik heb er geen grote moeite mee gehad dat deze Vietnamese traditie in Nederland niet kan worden doorgezet.

 

Andere bijzondere gewoonten of rituelen uit Vietnam speelden ook geen rol bij de geboorte van onze dochter. Sommige Nederlandse tradities zijn zo normaal, dat je er nauwelijks bij stilstaat. Want we hebben natuurlijk geboortekaartjes verstuurd na de geboorte van ons eerste kind. We hebben kraamvisite ontvangen en er hing een slinger voor het raam met ‘Hoera een dochter’.

 

Mijn ouders wonen in Vietnam. In mijn relatie met hun is niet veel veranderd sinds de geboorte van ons kind. Door de afstand tussen Vietnam en Nederland, maar ook omdat zij al grootouders waren. Dat gold niet voor mijn schoonouders: onze dochter is hun eerste kleinkind. Ze vinden het natuurlijk erg mooi om mee te maken. Onze relatie is hierdoor intensiever geworden, ze zijn dol op hun kleindochter en kijken uit naar de geboorte van ons tweede kind!

Foto's


Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X