Bisschop Bekkers en de pil

Het Brabantse bedrijf Organon, met het hoofdkantoor in Oss, produceerde in 1962 een van de eerste anticonceptiepillen ter wereld, Lyndiol. Uitgerekend in het nog grotendeels katholieke Brabant, dat moest wel reacties opleveren! De kerk was immers fel tegen elke manier van geboortebeperking, of het nou ging om periodieke onthouding of anticonceptiemiddelen. Een uitspraak van de Bossche bisschop Bekkers bracht hier in de beleving van Nederlandse katholieken verandering in.


Het Brabantse bedrijf Organon ontwikkelde in de afgelopen decennia verschillende voorbehoedsmiddelen, zoals het spiraaltje in 1974, het onderhuidse anticonceptiemiddel Implanon in 1998 en de Nuvaring in 2003. Maar de meeste opschudding veroorzaakte de introductie van de anticonceptiepil in 1962. Want het standpunt van de kerk was duidelijk: ‘Wie de pil gebruikt handelt of hij zelf God is’, schreef een theoloog. Volgens katholieke bladen veroorzaakte de pil zelfs kanker.


Maar de jaren zestig was de tijd van nieuwe, moderne ideeën, ook op het gebied van gezinsplanning. Bisschop Bekkers van Den Bosch kon zich vinden in deze nieuwe ideeën. In overleg met hem introduceerde Organon de eerste anticonceptiepil als medicijn tegen onregelmatige menstruatie, met als bijwerking ‘tijdelijke onvruchtbaarheid’. De kritiek die volgde – veelal uit katholieke kringen – werd door bisschop Bekkers bestreden. Hij zei in een KRO-uitzending op 21 maart 1963 dat de omvang van een gezin 'een gewetenszaak van de gehuwden' was, 'waarin niemand, ook geen zielzorger, treden mag'.


Een gewaagde uitspraak, die bij collega-bisschoppen en hoger geplaatste katholieke bestuurders niet in goede aarde viel. Want lange tijd bemoeide de kerk zich juist wel met de gezinsplanning van haar volgelingen. Door de katholieke Nederlanders werd Bekkers uitspraak opgevat als een goedkeuring voor het slikken van de pil. Steeds meer katholieke vrouwen gingen aan de pil en bepaalden voortaan zelf hoeveel kinderen zij wilden krijgen.


Nog altijd is de katholieke kerk officieel tegen het gebruik van anticonceptiemiddelen. Maar in Nederland is het gebruik ervan algemeen geaccepteerd, ook door het katholieke deel van de bevolking. Met dank aan het ‘lekker van Bekkers’, zoals de pil in de jaren zestig werd genoemd, een knipoog naar de reclameslogan waarmee frikadellenfabrikant Beckers zijn waar aanprees.

 

Bekijk hier de uitzending van Andere Tijden over de introductie van de pil en de discussie over abortus.

 

Lees hier een uit Historisch Nieuwsblad over grote Roomse gezinnen van na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties


Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X