Monumenten voor overleden kinderen in Brabant

Laurie Faro is verbonden aan de Universiteit van Tilburg, Instituut voor Lithurgische en Rituele Studies en werkt aan een promotie-onderzoek naar rituelen rond dood en geboorte. Zij schreef voor In Brabant, Tijdschrift voor Brabants Heem en Erfgoed, het artikel 'Verloren maar niet vergeten', over de monumenten voor ongedoopte kinderen die in nooit een passende begrafenis hebben gekregen.

 

Vooral in Brabant is er in korte tijd een groot aantal monumenten gemaakt. Ze zijn belangrijk voor ouders die nooit op een gepaste manier afscheid konden nemen van hun overleden kind. 'Ik ga vandaag mijn kind begraven',  was een opmerking die gehoord werd tijdens de onthulling van een van de monumenten.

 

Het artikel is hier te lezen.
 

Reacties

Er is 1 reactie

Marjolein Weber
08 jan 20:34
Het laatste moment wat genoemd word in Oosterhout heb ik mee helpen realiseren, we waren enorm blij met ons monument een plaatje om "rutger"te herdenken. Het heeft wat troost en rust gebracht.

Kees-Jan en Marjolein Weber
Ouders van "rutger" 30-09-1982
Levend geboren maar naar zes uur overleden zonder dat wij hem als ouders hebben mogen zien. Alleen horen huilen omdat hij geboren is in de 25ste week van de zwangerschap mochten we hem niet zien en afscheid nemen. We weten ook niet waar hij gebleven is. Daarom ook zo blij dat we het monument mee mochten realiseren.
 

Baby's in Brabant

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X