Senioren in Brabant

Erfgoed Brabant heeft op 31 mei 2012 de tentoonstelling Hebben&Houden geopend en het eerste exemplaar van het gelijknamige boek overhandigd. De expositie en het boek zijn onderdeel van het project Senioren in Brabant, een project over senioren die verhuizen naar een zorgcentrum of verzorgingshuis en daardoor vaak afscheid moeten nemen van een groot deel van hun inboedel.

Boek Hebben&Houden

In het boek Hebben&Houden vertellen acht senioren in Brabant over hoe hun leven vroeger was toen zij nog zelfstandig woonden. Inmiddels zijn ze allemaal verhuisd, naar een aanleunwoning, een appartement in een zorgcentrum of een kamer in een verzorgingshuis. Omdat zij kleiner gingen wonen, moesten ze afstand doen van een groot deel van hun inboedel. Voor sommigen was dat moeilijk, anderen gaven niet zoveel om hun spullen. Maar allemaal hebben zij een voorwerp waaraan zij mooie herinneringen koesteren. Deze voorwerpen geven u een klein inkijkje in hun leven.

 

Door dit boek hopen we Brabanders met elkaar in gesprek te brengen over hoe het is om minder zelfstandig te zijn en afscheid te moeten nemen van een deel van je bezittingen. Bent u zelf verhuisd of heeft u familieleden die op het punt staan dit te doen en wilt u uw verhaal delen? Dan kan dat op www.levensloopbrabant.nl.

 

De zorginstellingen Pantein, Thebe en Vitalis zijn partners in het project en verspreiden vanaf juni 2012 de boekjes aan hun cliënten in Brabant. U kunt het boek hier downloaden.

Tentoonstelling Hebben&Houden 

Een flesje met water uit Lourdes, twintig porseleinen pinguïns, een typemachine of een doos vol familiefoto’s: in de kringloopwinkel kom je van alles tegen. Hele bijzondere en hele gewone voorwerpen die allemaal een verhaal met zich meedragen. Het verhaal van hun vorige eigenaar.

 

De tentoonstelling Hebben&Houden gaat over de verhalen achter de spullen in de kringloopwinkel. Wat voor brieven zijn er getikt op die groene typemachine? En dat zilveren kettinkje, hoe is dat hier beland? U komt in deze tentoonstelling niet alleen voorwerpen uit de kringloop tegen. U ziet ook spullen die nog wél een eigenaar hebben en die gekoesterd worden: het Mariabeeldje van mevrouw Knaven, bijvoorbeeld, of het oude koorpetje van meneer Van den Broek.

 

Maar wat gebeurt er eigenlijk als zo’n eigenaar afstand moet doen van het voorwerp omdat hij naar een verzorgingshuis verhuisd en minder ruimte heeft? Of wat gebeurt er als hij overlijdt en de verhalen bij het voorwerp verdwijnen? Heeft het dan voor anderen dezelfde betekenis, moet je zoiets bewaren en hoe lang geef je zoiets door in je familie? Of is dat mooie beeldje of bijzondere petje zonder de oorspronkelijke eigenaar gewoon weer ‘spul’ geworden en breng je het naar de kringloopwinkel?  

Wilt u meer weten over de tentoonstelling Hebben&Houden? Bekijk hier de film en download hier de folder. 

 


Hebben&Houden stond in de kringloopwinkel van Boxmeer, Oss, Breda, Tilburg en Veldhoven en is nu in Eindhoven te zien. OOk in 2013 kunt u de expositie bezoeken:

 

Locatieoverzicht 2013

7 januari-4 februari: Vitalis Peppelrode, Ds. Th. Fliednerstraat 5, Eindhoven

4 februari - 4 maart: Zorgcentrum Pantein De Wijerstaete; Elsendonck 1, Boxmeer
4 maart - 4 april: Zorgcentrum Pantein Op ‘t Hoogveld; Paulusstraat 1, St Antonis
4 april - 1 mei: Zorgcentrum Pantein Maartenshof; Deken van de Ackerhof 29, Cuijk
1 mei - 29 mei: Zorgcentrum Pantein Maasstaete; Maasstaete 114 Mook

29 mei - 1 juli: Zorgcentrum Pantein Aldenhorst; Pastoor Maasstraat 7, Mill
2 september-30 september: Kringloopwinkel Het Goed; Emopad 23, Geldrop 
30 september-28 oktober: Kringloopwinkel Het Goed; Van Linschotenstraat 22, Valkenswaard 
28 oktober-25 november: Kringloopwinkel Het Goed; Bedrijfsweg 55, Best

25 november-23 december: Kringloopwinkel Het Goed; Industrieweg 6Boxtel 

  

Wilt u meer weten over dit project, neem dan contact op Monique Groot via moniquegroot@erfgoedbrabant.nl.
 


 

< Terug naar alle thema's


Tagcloud

Partners in dit project zijn:

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X