Jong in Brabant

Tussen 1950-1970 heeft filmmaker Johan Adolfs dorpen in Brabant gefilmd. Hij had een voorkeur om de dorpsbewoners in beeld te brengen in hun dagelijkse leven, boodschappen doend, lopend, fietsend, druk met het huishouden. De films zijn een geweldige bron voor lokale geschiedenis, ze brengen het alledaagse leven van dorpelingen in beeld.

Naar aanleiding van dit materiaal ontwikkelt Erfgoed Brabant het project Jong in Brabant. Het project wordt in drie dorpen opgezet en bestaat uit de productie van een dorpsfilm naar aanleiding van filmmateriaal van filmmaker Adolfs; een evenement waarbij de nieuwe film vertoond wordt en een verzameling van verhalen, naar aanleiding van de filmvertoning. De verhalen die verzameld worden gaan in op de vergelijking tussen de jongerencultuur in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en de hedendaagse jongerencultuur. De beste verhalen worden gepubliceerd in de lokale media en online op www.levensloopbrabant.nl.

 

Klik in het menu aan de rechterkant van de pagina op Lesmateriaal om de docentenhandleiding te downloaden of om rechtstreeks naar een van de lessuggesties te gaan.

De Dorpen

 

Etten-Leur

 

 

 

 

 

 

Op 28 april werd in Etten-Leur op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur de eerste film gepresenteerd, over het leven in Etten.
Klik hier voor de film en de achtergrondartikelen uit Etten-Leur.

 

Aalst

 

 

 

 

 

 

Op 21 juni werd in ’t Hazzo in Aalst de dorpsfilm over het dorpsleven in Aalst vertoond.

Kijk hier voor de film en de achtergrondinformatie uit Aalst.

 

Berkel

 

 
 
 
 
 
Op 14 oktober vond de première van de dorpsfilm over Berkel plaats in Cultureel Centrum De Schalm.  Klik hier voor de film en de achtergrondinformatie. 
 
Willemstad

Je kunt hier kijken naar de ingekorte versie van de film over Willemstad. De volledige film is te zien op de website van het Regionaal Archief West-Brabant.  

 

Zelf meedoen?

Kent u de oude historische films gemaakt door Adolfs? Kwam u zelf voor in zijn films of kent u iemand die er een rol in speelde? Wij zijn erg benieuwd naar verhalen uit die periode. Op www.levensloopbrabant.nl is ook ruimte voor uw verhaal. Klik hier voor meer informatie.   


 

< Terug naar alle thema's


Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X