Baby's in Brabant

Het project Baby's in Brabant gaat over geboorte, gewenste kinderloosheid, ongewenste kinderloosheid en zuigelingensterfte in Brabant. Door middel van tentoonstellingen, boekjes en portals hebben we in beeld gebracht hoe verschillende groepsculturen in Brabant omgaan met deze thema's. Het project liep van mei 2010 tot april 2011.

Winnaar verhalenwedstrijd

Paula van der Sloot uit Bergen op Zoom won met haar verhaal 'Je stinkende best doen voor mieters werk' de verhalenwedstrijd Baby's in Brabant. In de afgelopen 36 jaar kraamde Paula van der Sloot bij gezinnen uit alle hoeken van de wereld. Ze maakte de culturele verschillen van dichtbij mee en zag hoe de Nederlandse gewoonten veranderden en soms weer terugkwamen. Paula van der Sloot (1955) werkt sinds 1993 als kraamverzorgende praktijkbegeleidende bij Homecare. 
 

Paula van der Sloot won met haar verhaal een foto met haar hele gezin. Op de foto is ze samen te zien met haar man Arie van der Sloot en kleinzoon Hidde van der Sloot. 

 

In blijde verwachting?

Verhalen over ongewenste kinderloosheid, zuigelingensterfte en ongeplande zwangerschap in Brabant

 

Het filmproject In blijde verwachting? gaat over zuigelingensterfte, ongewenste kinderloosheid en ongeplande zwangerschap in Brabant, nu en toen (1950-1980). In zes korte filmportretten vertellen Brabanders op welke manier zij omgaan en omgingen met het verlies van een zuigeling, ongewenste kinderloosheid en ongeplande zwangerschap. Hierbij wordt duidelijk dat veranderende opvattingen in de tijd van invloed zijn op keuzes die mensen maken en de rituelen die zij hierbij gebruiken. Klik hier om het filmproject te openen.

  

Download Baby's in Brabant

In het kraamboek Baby's in Brabant vertellen Brabantse ouders van nu en Brabanders die tussen 1950-1980 een kind kregen over hun ervaringen met zwangerschap, kraamtijd en ouderschap. Kraamverzorsters vertellen over nieuwe Brabantse geboorterituelen en je leest alles over oude en nieuwe trends op het gebied van de inrichting van de babykamer en de regels tijdens het kraambezoek.

 

Baby's in Brabant wordt verspreid via de kraamcentrales van Thuiszorg West-Brabant, Thebe Thuiszorg, Pantein en Homecare. Je kunt het boekje niet bestellen bij Erfgoed Brabant. Het boekje kan hier worden gedownload.

 
  

Foto-expositie en film over kraamrituelen

Stichting Cultuurbehoud Breda en Erfgoed Brabant openden op 2 september op feestelijke wijze de foto-expositie Vrouwen dragen de Wereld in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Tijdens deze opening werd voor het eerst een korte film over kraamrituelen uit de Poolse en Turkse gemeenschap in Breda vertoond. De film is hier te bekijken.

 

 

 


< Terug naar alle thema's

Tagcloud

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X