Baby's in Brabant

In blijde verwachting?

Het filmproject In blijde verwachting? gaat over zuigelingensterfte, ongewenste kinderloosheid en ongeplande zwangerschap in Brabant, nu en toen (1950-1980). In zes korte filmportretten vertellen Brabanders op welke manier zij omgaan en omgingen met het verlies van een zuigeling, ongewenste kinderloosheid en ongeplande zwangerschap. Hierbij wordt duidelijk dat veranderende opvattingen in de tijd van invloed zijn op keuzes die mensen maken en de rituelen die zij hierbij gebruiken. 

  

Download Baby's in Brabant

In het kraamboek Baby's in Brabant vertellen Brabantse ouders van nu en Brabanders die tussen 1950-1980 een kind kregen over hun ervaringen met zwangerschap, kraamtijd en ouderschap. Kraamverzorsters vertellen over nieuwe Brabantse geboorterituelen en je leest alles over oude en nieuwe trends op het gebied van de inrichting van de babykamer en de regels tijdens het kraambezoek. Het boekje kan hier worden gedownload.

Vertel jullie verhaal en win een foto!

Baby’s in Brabant is geschreven voor jou én voor je ouders en grootouders. Wij hopen bovendien dat dit boekje weer nieuwe verhalen oplevert: die van jouw familie. Heeft je oma je wel eens verteld over haar zwangerschappen? Welke geboorterituelen horen er bij jouw gezin? Hoe beleefden je ouders de kraamtijd? En jij? Of heb je misschien familiefoto’s en filmpjes van positiekleding, kraamcadeaus en kraambezoek van vroeger en van nu? Reageer dan hier.  De meest bijzondere inzendingen, waarin verschillende generaties aan het woord komen, maken kans op een professionele foto van je gezin of familie. De prijs wordt 2 keer uitgereikt: op 1 december 2010 en op 1 mei 2011 maken we een winnaar bekend. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 

Foto-expositie en film over kraamrituelen

Stichting Cultuurbehoud Breda en Erfgoed Brabant openden op 2 september op feestelijke wijze de foto-expositie "Vrouwen dragen de Wereld" in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Tijdens deze opening werd voor het eerst een korte film over kraamrituelen uit de Poolse en Turkse gemeenschap in Breda vertoond. De film is hier te bekijken.

 

 

 

Ga nu naar de website van Erfgoed Brabant
 
X